venerdì 23 marzo 2012

Anghinare cu smantana - Carciofi alla panna



Più sotto la ricetta in italiano

Poate fi folosita ca garnitura langa carne sau ca si condiment pentru paste.
Noua ne-au placut ambele variante.

Ingrediente:
12 bucati de anghinare
smantana (circa 150 gr - in functie de cata anghinare aveti)
sare
piper

Eu am folosit smantana cu gust de ciuperci, dar merge foarte bine si simpla. 


Pregatim un castron cu apa in care am stors sucul de la o lamaie.
Curatam anghinarea de toate frunzele externe verzi si tari (frunzele mai deschise la culoare sunt moi), taiem varful cam de la jumatatea florii in sus.
O taiem apoi in 4, scoatem puful si punem bucatile obtinute in castronul cu apa si lamaie. In acest fel, anghinarea  nu se innegreste, isi pastreza culoarea.
Punem anghinarea curatata la fiert in apa clocotita, timp de 10 minte.
Cand a fiert, o scurgem de apa si o punem intr-o tigaie cu 40 de gr de unt si lasam pe foc cu capac, timp de 15 minute, adaugand cate putina apa daca e nevoie.
Punem smantana peste anghinare  si lasam in continuare pe foc pana scade la jumatate.

Saram, piparam.
Pofta buna!
ITALIANO

I carciofi cucinati in questo modo, possono servire come contorno, oppure come condimento per la pasta. 
Noi gli abbiamo mangiati con la cotoletta alla palermitana e anche con la pasta.
Ci sono piaciuti in entrambi le varianti.

Ingredienti:
12 carciofi
panna (circa 150 gr - in base a quanti carciofi avete) 
sale
pepe

Io ho usato la panna ai funghi. In alternativa, quella semplice va benissimo.
Riempite una ciotola di acqua e aromatizzatela con il succo di un limone spremuto. Serve a non far annerire i carciofi dopo che sono stati tagliati.
Prendete ogni carciofo ed eliminare le foglie esterne. Sono dure e amare, quindi vanno eliminate tutte.
Le foglie verde chiaro sono morbide.
Tagliamo il gambo e la punta del carciofo(da metà carciofo in su).
Poi tagliamo il carciofo in 4, eliminiamo la barba.
Mettiamo i carciofi puliti uno ad uno nella ciotola con acqua e limone. In questo modo, i carciofi non anneriscono.
Tuffiamo i carciofi in una pentola con acqua bollente e li facciamo bollire per 10 minuti.
Li scoliamo, li mettiamo in una padella con 40 gr di burro e li cuciniamo per 15 minuti, coperto, a fuoco basso. 
Aggiungere un po' d'acqua se c'è bisogno.
Versate sopra i carciofi la panna e lasciatela ridurre della metà.
Regolate di sale e pepe.
Buon appetito!


2 commenti:

  1. Any, imi place ca (,) condiment pentru paste.Multumesc de idee!

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  2. Cu placere Lili, ma bucur daca te pot inspira!

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